Schapenhouderij Bolsemaheerd

Tekstvak:  
 


 
 
 

Werken met wol – Ouessant

Werken met wol – Ouessant     Wij hadden tot voor kort ook oussantschapen.

Onze wol gaat ook naar onze oud buurvrouw die zeer bedreven is in het bewerken van dit prachtige natuurproduct.

Het volgende artikel is van haar hand :

 

 

Wol is een prachtig natuurproduct. Af en toe hebben mensen nog het beeld van “geitenwollen sokken” en “alternatief”. Ten onrechte. Met vijfendertig jaar spin- en vijftien jaar viltervaring kan ik zeggen dat je heel mooie, moderne, gangbare en zelfs chique producten van wol kunt maken.

 

Ouessantwol is een fantastisch product. Omdat de schapen gewend zijn aan barre omstandigheden, is de wol sterker en warmer dan bijvoorbeeld de wol van een Texelaar.

 

Mijn ervaring is dat de zwarte en donkerbruine wol met name zeer geschikt is voor spinnen. Je kunt zowel een dikke draad maken voor een ruige trui of een mooie dunne draad om een chique trui te breien en om te weven maar voor vilten vind ik  de wol minder prettig, het blijft pluizen.

 

De lichtbruine kleur is iets lastiger te spinnen maar hiervan is de viltkwaliteit weer beter. De eindproducten zien er meteen mooi uit en zijn stevig en waterafstotend.

 

Veel cursisten zijn blij verrast met het comfort van hun zelfgemaakte vilten sloffen. Ervaringen van mijn cursisten, die ik tijdens de spincursus met vier wolsoorten laat werken, zijn in het algemeen zeer positief ten aanzien van Ouessantwol. Ze kunnen er meestal wel mee uit de voeten. Helaas heb ik nog weinig ervaring met de lichtste kleur wol maar dat komt vast ook nog wel. Wilt u ervaring opdoen met Ouessantwol of andere wolsoorten? Wilt u cursusinformatie over wolvoorbereiding, kaarden, spinnen, vilten van wol van uw eigen schaapjes? Heeft u wol (over) en geen idee wat ermee te doen?

Neem gerust contact met mij op door hier te klikken.

Spinnen

Kaarden

Vilten

 

Cursussen

Advies &

Demonstratie

Verkoop

 

WOL-IG

 

Den Ham